Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Tak obvod rovníku je 40.075 km a to je asi minimum kolik by měla měřit cesta kolem světa a to ještě za ideálních podmínek, kdy se letí jen nad rovníkem.

Předpokládám, že s přeletem nultého poledníku není problém, ale s rovníkem dost cestovatelů problém má. Ovšem bez rovníku to prostě nelze nazvat cestou kolem světa, ale cestou kolem severní, případně jižní polokoule.

Vynechat nultý poledník - to by někdo musel letět od severu na jih, nebo obráceně - což je nereálné a je to jako kdyby někdo nosil pank a měl ho otočený o 90 stupňů, tedy od ucha k uchu.

O přistáních se nic nehovoří.

2 Citovat

Dobre, take jsem si pro RTW 2019 (35 dni) stanovil vlastni podminky a zahrnul pouze Evropu (CDG, TXL), Jizni Ameriku, Severni Ameriku a Asii.

Obratnik Raka prosvisten nekde ve vzduchu, ale vlastně i na zemi u pratel ve state Sinaloa. Pod obratnikem Kozoroha to vyslo dobre uz u Sampy v pobreznim mestecku Bertioga, dale behem mezipristani v EZE a pak i v Paraguayi (v Asuncionu a na Misiich).

Rovnik jsem tenkrat nahodou neocekavane splnil i pamatecne s certifikatem v Khatulistiwa Parku v meste Pontianak na Zapadnim Kalimantanu.


Spise by me zajimala i dalsi vec:
Procpak valna vetsina voli RTW smerem na Vychod a pak navrat ze Zapadu??!!

Ja to tenkrat podnikl naopak a nejaka vyrazna unava na me nijak nedolehla ... (Ba naopak, kdyz jsem v minulosti letel treba do Kolumbie ci Brazilie, tak pohoda, ale po navratu zpet domu do Ceska jsem se nemohl dospat pomalu dva dni) ...

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

...

Vynechat nultý poledník - to by někdo musel letět od severu na jih, nebo obráceně - což je nereálné a je to jako kdyby někdo nosil pank a měl ho otočený o 90 stupňů, tedy od ucha k uchu.

...

Kdysi jsem slyšel, že z New Yorku do Pekingu se létá nejkratší cestou okolo severního pólu. Přidal-li by se tomu New Yorku nějaký přískok z hloubi Jižní Ameriky a další pokračování z Pekingu dolů do Austrálie či na Nový Zéland, mohlo by z toho být takové šizené nedokončené RTWíčko neobvyklým směrem ...

... a místo tradičního punk účesu by to spíš připomínalo klobouk od ucha k uchu jistého Napoleona Bonaparte (spatřeného našima kdesi u Slavkova roku 1805) nebo od něj okopírované "chapéu de couro" známého brazilského zbojníka - cangaceiro Lampião (vlastním jménem Virgulino Ferreira da Silva). 🤠

0 Citovat

Přískok do Londýna by ten problém s poledníkem vyřešil.

0 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Spise by me zajimala i dalsi vec:
Procpak valna vetsina voli RTW smerem na Vychod a pak navrat ze Zapadu??!!

protoze usetri jeden den pri prechodu datove hranice :D 

me teda prijde prirozenejsi zapadni smer, lety na zapad snasim lip, jak vychod.

0 Citovat

Na tej linke este bude zmien :)

11 Citovat

Barney Flyer napsal(a): Tak srandisti.
 Mam tu první změnu ze strany aerolinie. 
Náš let z Vídně do Abu Dhabí byl změněn z  odletu v 10:35 na 12:50.

No a jelikož chceme vidět Dubaj a máme tam i na 2 noci hotel, tak jsem to změnil zdarma na stejné datum ale nově Budapešť - Dubaj .

Jakože kvůli ztrátě času 135 minut na Dubaj se budete radši dopravně jebat až do Budapešti na odlet? No dobře. Ale o dvě stránky zpět jsem to psal, s Wizzem si ještě užiješ "zábavu". A my čtenáři taky.

6 Citovat

Já tohle opravdu nechápu. Barney napíše, že počítá s tím, že Wizz může dělat změny a je připraven na ně reagovat a beztak mu tady lidi pořád budou předhazovat, že koupil Wizz a že "já ti to říkal". Proboha fakt. Jestli vám to nějak pomůže s egem, tak mu to tady napište třeba ještě desetkrát :D 

15 Citovat

Obcujete s dráhou? Tím se ledacos vysvětluje:-)))

 

6 Citovat

To bych čekal spíš na K-reportu :-)))

1 Citovat

ad Abu Dhabi - Dubai. Taxík by měl stát do 2000 Kč, k palmě méně, na první metro ještě méně. Ale čeká mě to až za dva týdny, zatím jsem to vždycky jela jen půjčeným autem. 

S Wizzem přiletíte na T2, ne? Takže žádné metro a škaredý barák plný indů ...

3 Citovat

@AlejandraS

V Abu Dhabí létá Wizz z 1, s tím metrem to nechápu, bo tam žádné není a do Dubaje k metru jezdí nonstop bus před terminálem za 35 AED.

0 Citovat

@Petr_75: Psalo se o letišti v Dubaji.

1 Citovat

Jj, švanda tu bude, bo “z cizího krev neteče”. Mám lístek do první řady a téším se na aktualizace programu a následné komentáře.👍

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

@Petr_75: Psalo se o letišti v Dubaji.

S Wizzairem jsem v Dubaji byl. Létá na terminál č. 2, kam nevede metro a ani není propojený s jinými terminály. Ta dvojka celkem vypadá jako zvětšené letiště v Tuzle nebo Niši se spoustou letů do Indie.

3 Citovat

Ja ti fandim. Sice to neni muj styl, ale budu ti drzet palce, aby ti vsechno vyslo.

1 Citovat

Já taky držim palce, sice takovouhle cestu kolem světa moc nechápu (já osobně po něčem takovým vůbec nijak netoužím, hlavně ne v tak krátkým čase), ale nevidim žádný problém v tom začátku s wizzem, za ty ceny je to bezkonkurenční, pokud to komplet nezruší, tak ty jejich dosavadní změny o pár hodin sem nebo tam se vždycky dají nějak vyřešit.

0 Citovat

@Beáta: To mě nikdy nenapadlo považovat za opruz. Cestu z letiště beru jako běžné cestování po městě nebo mezi městy tj. jako normální součást cestování, kdy bývá obvykle vidět i něco zajímavého. Chápu, že když někdo letí třeba 1,5 h. po Evropě a přistane (aby ušetřil) na nízkonákladovém letišti třeba 100 km od města, tak pak může být cesta do toho města v nezajímavé evropské rovině a přes průmyslová předměstí trochu opruz. Takže je to asi i o volbě destinací.

U Barneyho jsou letiště téměř vždy kousek od centra města nebo s rychlým spojením MHD, případně oboje. Snad jen z JFK na Manhattan to je 1,5 h., ale New York je holt velkoměsto. Spojení včetně času je u letišť, kam se od nás běžně létá, popsáno i v průvodcích na CL.

2 Citovat

Barney Flyer napsal(a): Protože mám možnost parkování zdarma v Budapešti na firmě a nechce se mi jebat z Abu Dhabí autobusem do Dubaje na hotel někdy v noci ;) 
Tak pokud napíšeš tyhle věcné argumenty, tak to samozřejmě dává smysl. Ušetřit za parkování a přejezd Abú Dhabí/Dubaj (taky jebačka a ztráta času), to skoro vypadá, že ti ta změna hraje do karet.

JardaM napsal(a): Já tohle opravdu nechápu. Barney napíše, že počítá s tím, že Wizz může dělat změny a je připraven na ně reagovat a beztak mu tady lidi pořád budou předhazovat, že koupil Wizz a že "já ti to říkal". Proboha fakt. Jestli vám to nějak pomůže s egem, tak mu to tady napište třeba ještě desetkrát :D 
Mně to s egem dost pomáhá:

JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také). JardoM, já mu to říkal (a ostatní také).

1 Citovat

Jako na pískovišti.

6 Citovat

Round the World Trip from Europe: UAE, Philippines, Australia, Hawaii, Mexico, Peru, Chile for €1384 (fly4free.com)

Budapest – Dubai (5 November)
Dubai – Manila (8 November)
Manila – Sydney (14 November)
Sydney – Honolulu (18 November)
Honolulu – Cancun (20 November)
Cancun – Lima (25 November)
Lima – Santiago (30 November)
Santiago – Madrid (6 December)

Takhle nějak má vypadat zajímavá RTW

7 Citovat

Sue,  este pridat Madrid - Budapest,  nech je kolecko komplet ;)

0 Citovat

To už si každý soudruh sám naplánuje podle svého bydliště...

2 Citovat

Kdyby se tam ještě mezi Chile (SCL) a návratem do Evropy dala nějak vhodně naroubovat Brazílie (GRU nebo GIG) v rytmu samby a s churrascem na jazyku atd. ...

To by bylo opravdu skvělé uzavření této RTW pověstným zlatým klíčem (fechar com a chave de ouro) 🔑

0 Citovat

Dyt tam Sue zase nemas tu Afriku …. Aspon safari v Tanzanii …

1